Hari ni layan anak-anak dengan roti kacang merah. Memang gebu…..kalau nak resepinya jom klik sini.
Tapi kak Mai guna tepung gandum biasa je sebab tepung high protein tak ada. Tapi gebus saja. Sekejap dah selamat jalan. Di sini kak Mai nak tunjukkan cara nak bentuk roti kacang merah merekah ni bagi yang nak tau.
Langkah-langkah:
Biarkan adunan rihat 20 minit (tutup dengan kain lembap)
Bulat-bulatkan adunan seberat 60gm dan biarkan lagi 20 minit (tutup juga dengan kain lembap)
Canaikan dan letak inti kacang dan dibalut.
Gelek menggunakan penggelek perlahan-lahan.
Gulung hingga hujung.
Hiris bahagian atas roti perlahan-lahan atau gunting lagi senang dan biarkan 15 min lagi. Kemudian sedia untuk dibakar.
Bakar pada suhu 180 darjah hingga warna perang.
Keluarkan roti.Sapukan campuran gula dan butter atas roti menggunakan berus. Bakar sebentar saja lagi.
Inilah roti gebu yang sungguh lembut dan enak dimakan. Selamat mencuba.
2 ulasan:
tq..nak try:)
Silakan. Boleh hiris guna pisau ataupun guna gunting je lagi senang.
Catat Ulasan