Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Isnin, 19 Disember 2011

Donut berinti

IMAG0948

Bahan A:

  • 600gm tepung gandum
  • 1 camb gula
  • 3 camb susu pekat
  • 1 cmt garam
  • 1 paket yis (11gm)

Bahan B:

  • 1 biji telur (pukul sikit)
  • 330 ml air suam
  • 1 camb majerin
  • 1 camt pelembut roti

Bahan C:

  • Minyak untuk menggoreng
  • Strawberry filling dan sebagainya.

Cara-caranya:

  1. Ayak tepung dan gaul semua bahan A (Kak Mai guna mixer je)
  2. Masukkan bahan B dan adun hingga sebati dan lembut.
  3. Tutup dengan tuala lembab dan biarkan 30 minit.
  4. Bulat-bulankan adunan  dan biarkan 10 – 20 minit,
  5. Panaskan minyak dan gorenglah dengan api perlahan.
  6. Angkat dan toskan minyak.
  7. Cucuk tepi donut dan korek membulat dibahagian dalamnya (supaya ada ruang).IMAG0944
  8. Paipkan filling strawberry ke dalam donut.IMAG0945
  9. Donut sedia untuk dihidangkan

IMAG0952

Ini pengemar2 donat kak Mai …..sekejap dah licin…….

IMAG0956IMAG0953IMAG0959IMAG0957

Sedap sangat…selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...