Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Jumaat, 9 September 2011

Biskut kacang rangup.

Kuih raya 025
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 cawan gula halus
1 buku butter
2 biji telur
2 cawan kacang tanah kisar
sedikit vanilla
air sejuk jika perlu
Caranya:
Ayak tepung. Masukkan dalam mesin pengadun. Campurkan kacang tanah dan gula, kemudian adun sebentar. Masukkan butter dan adun lagi.  Masukkan merah telur dan terus adun hingga jadi doh yang lembut.  Tambah sedikit air sejuk jika perlu.
Canai dan terap ikut bentuk kesukaan. Sapu dengan putih telur di atasnya dan hiaslah dengan potongan kacang tanah. Bakar pada suhu 170 C selama 15 hingga 20 minit. Biarkan sejuk dan simpan di dalam bekas yang bertutup rapat.  Selamat mencuba.

Kuih raya 023

1 ulasan:

farah wahida berkata...

Slm kak nk tnya kalu pukul butter ngan gula dlu leh x?

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...