Jom kita try masak mi ini Yummy sedap sangat.
Mi Lobak Udang Special
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
2 buku kentang
2 buku keledek
1 kg udang
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
secawan udang kering
5 sudu besar serbuk kari daging
bebola ikan (sotong/udang/ketam pun boleh je)
Fish cake
air dan garam secukupnya serta minyak untuk menumis.
Fish cake
air dan garam secukupnya serta minyak untuk menumis.
Bahan sampingan:
Daun bawang dan daun sup
Bawang goreng
Sawi celur
Tauge segar jika suka(celur air panas sekali lalu je)
Tauge segar jika suka(celur air panas sekali lalu je)
Limau kasturi dibelah 2
Telur rebus dibelah 2
1 kg Mi Lobak (sila rujuk sini) mi kuning pun boleh
Cara-cara:
- Rebus keledek dan kentang. Buang kulit dan blend dengan sedikit air.
- Udang dibersihkan.Kepala dan kulit udang dikisar dengan sedikit air dan rebus. Tapis ambil airnye.
- Blend atau tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering sehingga lumat.
- Panaskan minyak, dan tumiskan bahan2 yang ditumbuk atau kisar hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan rempah kari yang dibancuh dgn sedikit air. Tumis lagi sehingga bahan tumisan menjadi ringan dan garing.
- Masukkan keledek kisar tadi ke dalam tumisan dan biarkan sehingga mendidih dan pekat.lupa masukkan garam secukup rasa dan sesikit gula.
- Setelah mendidih boleh lah masukkan udang, bebola dan fish kek. Biarkan mendidih sekali lagi.
- Bila sudah masak hidangkanlah bersama bahan sampingan yang diletak di atas mi, siram kuah.
- Sedapdinikmati ketika masih panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan