Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Khamis, 15 November 2012

Durian Crepe.


Assalammualaikum semua. Sana sini sanun dan merata-rata merayap di FB dan blog-blog dari mata lihat dan dari telinga mendengar crepe ini ..crepe itu  dan macam-macam crepe yang timbul. Paling popular dan sesedap rasanya ialah DURIAN CREPE. Masa balik kampung Ahad lepas, adik ipar bekalkan dua biji durian dari Perak. Memang tunggu-tunggu durian tu nak mengcrepe...Kesampaian juga akhirnya. Sebenarnya  lama dah kumpul resipi crepe ni rata-rata guna resipi di bawah ni. Ada juga yang guna macam-macam jenis tepung. Tapi menurut kawan kak Mai kaki masak juga, katanya liat sikit. Selain gunakan whiping cream, kita boleh guna cream kastard. Mana-manalah ikut selera masing-masing. Tapi resipi bawah ni kak Mai ubah sikit bukan saja-saja nak ubah sebab masa nak buat ni langit dah mula gelap dan guruh dah berdentum di langit....bila tengok resipinya alahai semua ada kecuali santan.  So kak Mai buat sedikit perubahan untuk mengantikan santannya tu. Jom kita tengok dan kalau boleh cubalah buat senang sangat.





Durian Crepe.

Bahan bahan

  • 250 gm tepung gandum (Boleh menghasilkan lebih 20 crepe)
  • 2 biji telur
  • 500 ml susu segar/ bancuhan susu tepung (resipi asal guna santan)
  • 1 sudu butter                                                                                        
  • 1/2 sudu teh garamSedikit pandan emulco (untuk warna hijau)atau sedikit warna-warna lain yang diperlukan.



           

Cara : 
  1. Ayak tepung gandum.
  2. Masukkan telur, susu ,butter garam dan tepung dalam pengisar dan bland hingga pusaran tengah blendar sebesar syiling 20 sen
  3. Panaskan non-stick pan dan sapu sedikit butter/minyak jagung pada kuali guna simpulan daun pandan.
  4.  Tuang 1 senduk adunan dalam  non-stick pan. 
  5. Angkat pan lenggokkan supaya adunan bulat, nipis dan licin
  6.  Bila dah masak angkat dengan perlahan,tak perlu terbalikkan
  7. Ulang hingga adunan habis.


Bahan inti :


  • 1 cawan Non dairy Whipping Cream
  • Isi durian secukupnya
Caranya:
  •  Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
  • Pisahkan isi durian dari bijinya.



  Cara buat crepe :


  1. Bentangkan 1 keping crepe. Letakkan Whipping Cream di tengahnya
  2. Letakkan isi durianTutupkan semula dengan Whipping Cream 
  3. Lipatlah crepe
  4. Letak atas paper cup.
  5. Kemudian masukkan dalam tupperware dan simpan dalam peti sejuk sebentar atau semalaman.
  6. Sedia dihidangkan dan sedap dimakan ketika sejuk. 
  7. Durian crepe juga cantik dengan pelbagai warna.


Di bawah ni kak Mai sertakan resipi asalnya ye...jom cuba buat.

Durian Crepe.
Resipi asal : Air tangan Renn Khan

Bahan bahan

  • 250 gm tepung gandum 
  • 3 biji telur ( guna 2 biji telor gred A)
  • 500 ml santan                                                                                         
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pes pandan dan sedikit pewarna hijau untuk kulit berwarna hijau
  • 1 sudu teh pewarna kuning untuk kulit berwarna kuning

Cara :


  1.  Satukan semua bahan & masukkan dalam blender dan kisar.
  2. Kemudian tapiskan
  3.  Panaskan non-stick pan
  4.  Bubuh sikit minyak, guna minyak jagung sapu guna tissue 
  5. Tuang 1 senduk ke dlm  non-stick pan.
  6. Angkat pan lenggokkan bulat ikut arah jam macam lenggok inul ye supaya cantik bulat
  7. Bila dah masak angkat dengan perlahan romantik2 gitu .tak perlu terbalikkan
  8.  Ulang hingga adunan habis.


Bahan inti :


  • 1 cawan Non dairy Whipping Cream
  • Isi durian secukupnya 
  • Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
  • Pisahkan isi durian dari bijinya. 



 Cara :

  1. Bentangkan 1 keping crepe
  2. Letakkan Whipping Cream di tengahnya
  3. Letakkan isi durian
  4. Tutupkan semula dengan Whipping Cream 
  5. Lipatlah crepe
  6. Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
  7. Enak dihidangkan dingin
* Di bawah ni kak Mai cuba tukar dengan Strawberry crepe he he he...tapi rasa tak leh lawan Durian Crepe.....boleh juga ganti dengan buah-buah lain seperti nangka,mangga, pisang dsb yang rasanya pasti akan rasa buah-buah tersebutlah hu hu  hu......






Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...