Bahan-bahan A:
- 1 paket agar-agar
- 1500ml air
- 2 helai daun pandan
Bahan B:
- 300gm gula pasir
Bahan-bahan C:
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1 biji telur
- 1 tin susu cair (+ air jadikan 500ml)
Bahan D:
Yam Emalco
Sagu berwarna-warni (tak mau pun tak ape)
- Masak bahan A hingga larut. Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.Tapis.
- Bland bahan C dan masukkan dalam tapisan agar-agar tadi. Kacau hingga mendidih dan jangan biarkan nanti buihnya membuak.
- Tutup api dan masukkan dalam acuan khas. Masukkan juga sagu jika suka (sagu kasar tu kak Mai beli dah siap rendam dan berwarna)
- Bila dah sejuk keluarkan acuan.
- Baki adunan diwarnakan dengan perasa keladi dan tuang ke atasnya.
- Sejukkan semula.
- Akhir sekali tuang penuh adunan menutupi warna ungu dan sejukkan sekali lagi.
- Sedia untuk dimakan. Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan