Assalamualaikum semua teman-teman. Lama tak menjenguk blog nie...sibuk. Hari ni nak kongsi resipi Russiaan Black n White cake...dulu pernah buat, tapi tak ikut betul-betul main buat ikut bahan-bahan yang ada... Kali nie cuba buat dengan sepenuh hati dan semua bahan-bahannya berpandu pada resepi di bawah ni.
Kek ni tempahan acik Zaimah untuk anaknya Huriyah....yang akan menyambut ulang tahun kelahirannya pada esok hari (15 Julai 2012). Resepi ni dah lama kak Mai simpan tapi lupalah pula ambil dari mana. dan kak Mai ada ubah sikit-sikit je. Terima kasih banyak-banyak kepada empunya resipi asal ye. Jom kita tinjau resipi di bawah ni.
Resepi
RUSSIAN BLACK & WHITE CAKE
Bahan A : (pukul sampai kembang + putih + gebu)
3 biji telur gred A
2 cawan (430g) gula castor
Bahan B : (ayak sekali)
2 cawan tpong superfine (290g)
1 cawan koko (100g)
1 sudu teh baking powder D/A
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C : (campurkan sekali)
1 cawan susu full cream
1 cawan minyak jagung
1 sudu makan esen vanila
1 sudu makan gliserin
Bahan D :
1 cawan air didih
CARA-CARA :
- Pukul A sampai kembang.
- masukkan B & C selang seli dlm A. gaul sebati
- Bila sebati, masukkan D. gaul rata.
- Masukkan dalam loyang yang sesuai. Kak Mai bagi dua loyang.
- Bakar suhu 175 darjah celcius - 40 minit - 50 minit.
- Sejukkan kek sebelum menghias.
CHOC. GANACHE
800g cooking choc
800g fresh cream
2 sudu butter
cara : panaskan fresh cream sampai ada bubble
tepi loyang- double boil, tuangkan cooking choc.- tutup api dan kacau smpi
coklat cair. masukkan butter. biarkan pekat.
FILLING CREAM CHEESE
Bahan A : ( pukul adunan sehingga lembut)
250g philadelphia cream cheese
125g mascarpone cheese
2 sudu teh nescafe (bancuh dgn sedikit air/ kak Mai guna Cuppucino paste
60g icing sugar
Bahan B : (pukul hingga soft peak)
400g whipping cream (den guno fresh cream yo)
* campurkan A & B. kacau sebati
CARA
NAK LAYERKAN KEK DAN MENGHIAS:
- MASUKKAN CHOC GANACHE YG PEKAT DLM PIPING BAG DAN JUGA FILLING CHEESE DLM PIPING BEG YG LAIN.
- FIRST LAYER : PICITKAN CHOC. GANACHE KT TGAH2 KEK, PASTU PICITKAN CHEESE. BUAT BUALATAN UBAT NYAMUK SECARA BERSELANG HINGGA KE TEPI KEK(Macam gambar di atas ni)
- SECOND LAYER : PICITKAN FILLING CHEESE KT TGAH2 KEK, PASTU PICITKAN CHOC. GANACHE..ikut step mcm 1st layer..buatlah berselang seli
- BILA SELESAI KEMASKAN KEK....DAN CURAHLAH CHOC GANACHE YG CAIR SIKIT KE ATAS KEK.
- SIMPAN SEKEJAP DALAM PETI SEJUK SEMENTARA MENUNGGU SEBAHAGIAN COCOLATE MEMMEKAT (UNTUK DECO SIMPAN SEKEJAP DALAM PETI SEJUK)
- KEK SEDIA UNTUK DIDECO IKUT SUKA MATA KITA YANG NAK PANDANG HE HE HE.......
Pandangan atas.....
OK SELAMAT MENCUBA..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan