Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Selasa, 26 Jun 2012

My Barbie Doll Cake

Assalamualaikum semua teman-teman.  Hari ni kak Mai cuba-cuba mendeco Barbie Doll Cake nie.  Ni percubaan kedua.  Rasa dah buat sepenuh hati dah nie. Persediaan kak Mai untuk mendeco kek ni ialah mencari dan melihat gambar-gambar kek barbie yang dibuat oleh kekawan di internet. Tapi kak Mai masih ikut citarasa kak Mai sendiri. 

 Kek yang kak Mai guna ialah buttercake oren.  Resepi boleh rujuk di sini. Cuma kak Mai tambahkan sedikit adunan sebab nak buat gaun barbie tu.



Creamnya pula Kak Mai guna stemed buttercream.  Resepinya di bawah nanti kak Mai sertakan.  Kemudian campurkanlah dengan warna-warna kegemaran. Kak Mai guna warna oren + merah, oren + kuning (seakan-akan peach) , warna kuning dan warna hijau (kak Mai campurkan dengan warna kuning sedikit)



Kak Mai creamkan tapak (bulat) tu dulu. Kemudian letakkan kek skirt barbie tu  pula. Kak Mai mula hiaskan skirt tu dari bawah ke atas.  Jangan lupa balut  kepala barbie tu dulu, kalau tak dengan rambut-rambutnya bercream.  Tengoklah rambut barbie doll kak Mai ni...dah cuba ikat tapi rambutnya terangkat dan tak menarik, jalan terbaik potong sedikit.  Kak Mai tukar fesyen rambut tu...he he he...kemudian balut dulu ye sebelum krimkan bajunya.


Kak Mai masukkan sekejap barbie doll ni di dalam rumah sejuk (peti sejuk).  Sementara tu kak mai sediakan pelbagai kombinasi warna dan saiz rose.  Sejukkan sebentar.  Keluarkan kek dan bunga-bunga rose tadi dan hias ditepi-tepi skirt barbie mengikut citarasa sendiri.  Kak Mai selang-selangkan warna bunga tu. Kemudian barulah dihias dengan daun-daunnye.


Resepi steamed buttercream:

1 kg. krimwell
250gm shortening
200gm gula icing (diayak)
1/2 tin susu pekat manis.
1 1/2 sudu teh perasa lemon (yang x de warna)

Cara:
Campurkan semua bahan dan pukul sampai kembang. tu saja...senang jekan.  Ini memang resepi untuk buat steamed buttercream.  Tapi kak mai terus je guna cream ni tak steam pun.  Bunga rose pun kak Mai guna cream yang sama.  Insyallah lebih cantik, licin je cuma kak Mai je yang tak pandai nak buat bunga rose tu bagi cantik he he he.




Biasanya kak Mai akan buat cream ni banyak.  Boleh simpan luar peti sejuk tapi tak tahan lama sangat.kalau tempahan yang diterima banyak, tak jadi masalah letak di luar sebab sekejap je dah habis digunakan ye tak?


Kalau nak lebih tahan simpan je dalam peti sejuk.  Bila nak guna keluarkan dulu biar di suhu bilik.  



Oklah begitulah pengalaman kak Mai buat kek nie. Leceh sikitlah tapi puas hati kalau jadi.  Tapi kak Mai rasa apa yang kak Mai buat pada kek ni masih perlu dibaiki lagi.Insyallah.  

Kepada yang akan diraikan esok sempena Hari Lahirnya..."Selamat Hari Lahir" Semoga kehidupan anda diberkati. ALLAH.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...