Asalamualaikum semua teman walau di mana jua anda berada. Selamat petang dan selamat berehat di hujung minggu. Hujung minggu lepas balik kampung, abang bawa balik setandan pisang cavendish lagi. Nak jual taukeh gerai buah pun tak berani nak ambil sebab pisang tu katanya sesuai dijual di Supermarket dan biasa dihidangkan di hotel he he he.....so apa nak buat dengan pisang-pisang nie nanti ye...dah bagi-bagikan sedara mara yang dekat dah....Pisang ni memang sedap dimakan cam tu je..tak pasti bleh buat kek atau tidak..Baunya memang mengancam...wangi sangat.
Semalam kak Mai cuba-cuba jelah buat cup cake pisang untuk anak-anak didik di sekolah sebab bersungguh-sungguh membuat latihan senamrobik untuk acara pembukaan hari sukan nanti. Warna kek tu memang kurang menarik sikit jadi kak mai campurkanlah dengan sedikit coklat urai dan atasnya kak Mai tabur coklat chip. Inilah cup kek yang tak berapa cantik tu......
Habis ........ yang kak Mai puas hati sebab kekawan kata sedap...lembut dan terasa pisangnya yang mewah. Cuma mereka kata manis sikit...kak Mai sertakan resepinya di bawah nie tapi kalau tak mau manis kurangkanlah gulanye sebab ni resepi kek asas yang biasa kak Mai guna cuma tambahkan pisang je...terpulanglah nak letak dalam cup atau loyang.
Bahan-bahan:
(untuk 4 - 5 buku kek anggaran 400gm sebuku)
- 400gm mentega (kak Mai guna buttercup)
- 400gm gula kastor (kurangkan sedikit sebab pisang dah manis)
- 600gm tepung (ayak dengan 1 sudu baking powder)
- 150ml susu segar (air kosong pun boleh)
- 10 biji pisang cavendish (lecek)
- 1 cmt vanilla esen
- 1 sudu kecil ovelate
- 4 biji telur
- Coklat urai atau coklat chip ikut suka.
Caranya:
- Putar butter dan gula hingga kembang.
- Masukkan ovellate dan vanilla. Putar lagi.
- Masukkan telur satu-persatu dan putar hingga kembang.
- Masukkan pisang lecek dan putar sebentar dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan tepung sedikit-sedikit berselang dengan air atau susu. Gunakan kelajuan perlahan sebentar je ye.
- Tabur coklat chip atau coklat urai. Gaul guna spatula hingga sebati.
- Masukkan dalam acuan yang sesuai (kak Mai timbang 400gm satu acuan) atau cup kek.
- Tabur coklat chip atau coklat urai di atasnya. Kalau tak mau pun tak ape.
- Bakar selama 30 minit atau sehingga lidi cucuk tidak melekat pada suhu 175C. Jika menggunakan cup kurangkan masa.
Taaaadaaaaa,,,,,,yummyyyyy nie dia kek tu. Alhamdulillah setakat ni buat jadi je...andai kata teman buat tak menjadi maaflah ye...Kak Mai memang guna resepi ni dan cuma kurangkan kuantiti gula je sebab pisang tu dah sedia manis. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan