Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Isnin, 18 Jun 2012

Lapis Cheezy



LAPIS CHEEZY 

Bahan A
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
  • 500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 1/2 cawan gula halus


Bahan C
  • 100 gm Non Dairy Whipping Cream (Resepi asal menggunakan 10 ml susu segar) 

Filling (ikut suka)
  • Blueberry
  • Strawberry
  • Coklat
  • Jelly
* Letak sikit je, nanti manis sangat.

Hiasan (letak lagi sedap x letak pun x ape)
  • Buah-buah segar
  • Buah-buah coktail dalam tin.
Untuk resepi ni boleh guna bekas plastik atau gelas. Kak Mai guna bekas plastik je supaya senang disimpan.


Cara:
  1. Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati dan bercream
  2. Pukul Non Dairy Whipping hingga kental
  3. Satukan kedua bahan tersebut dan kaup balik adunan hingga rata
  4. Masukkan adunan dalam piping bag untuk memudahkan kita melapis
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Dalam bekas, letakkan satu lapisan cream cheese
  7. Kemudian celupkan biskut marie dalam susu ( 1 saat sahaja ) dan susun dalam bekas 
  8. lapiskan semula dengan cream cheese
  9. Letakkan filing yang disukai dan teruskan melapis berselang seli hingga habis
  10. Simpan dalam peti ais hingga sejuk dan mengeras
  11. Hias mengikut kreativiti dan sedia dinikmati
     



Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...