LAPIS CHEEZY
Bahan A
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
- 500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 1/2 cawan gula halus
Bahan C
- 100 gm Non Dairy Whipping Cream (Resepi asal menggunakan 10 ml susu segar)
Filling (ikut suka)
- Blueberry
- Strawberry
- Coklat
- Jelly
* Letak sikit je, nanti manis sangat.
Hiasan (letak lagi sedap x letak pun x ape)
- Buah-buah segar
- Buah-buah coktail dalam tin.
Untuk resepi ni boleh guna bekas plastik atau gelas. Kak Mai guna bekas plastik je supaya senang disimpan.
Cara:
- Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati dan bercream
- Pukul Non Dairy Whipping hingga kental
- Satukan kedua bahan tersebut dan kaup balik adunan hingga rata
- Masukkan adunan dalam piping bag untuk memudahkan kita melapis
- Panaskan susu segar, padamkan api.
- Dalam bekas, letakkan satu lapisan cream cheese
- Kemudian celupkan biskut marie dalam susu ( 1 saat sahaja ) dan susun dalam bekas
- lapiskan semula dengan cream cheese
- Letakkan filing yang disukai dan teruskan melapis berselang seli hingga habis
- Simpan dalam peti ais hingga sejuk dan mengeras
- Hias mengikut kreativiti dan sedia dinikmati
Tiada ulasan:
Catat Ulasan