Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Khamis, 26 Julai 2012

Juadah Berbuka Puasa 6 Ramadhan






Tepung pelita

Bahan bahagian bawah (A):
  • 60 gm tepung jagung
  • 600 ml air daun pandan
  • 150 gm gula
Bahagian atas(B):
  • 30 gm tepung beras.
  • 600 ml santan
  • sedikit garam.


Cara-caranya: 

  1. Sediakan kelonsong daripada daun pandan.
  2. Masakkan semua bahan A dalam periuk . Sentiasa dikacau agar tidak hangus 
  3. Apabila sudah pekat, angkat dan sudukan ke dalam kelonsong yang dibuat  tadi.
  4. Campurkan ke semua bahagian B pula.  Masakkan atas dapur dengan api perlahan  hinga pekat.
  5. Sudukan di bahagian atas pula.  Kukus lebih kurang 5 minit je....angkat dan sedap dimakan ketika sejuk.                                      Selamat mencuba...selamat berbuka.     






Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...