Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Khamis, 7 Jun 2012

Sambal Sardin

Assalamualaikum.  Menu hari ni ringan-ringan je.  Sebab nak menyulam..lagi pun alang teringin makan sambal sardin dan angah nak makan masakl lemak taugeh.  Senang jer...



Bahan:
  • 2 tin sardin ( ayam brand sedap)
  • 2 senduk cili mesin.
  • 2 biji bawang besar (hiris je)
  • 1 biji bawang besar (belah 6)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air asam jawa
Cara:
  1. Panaskan kuali dan tumis bawang hiris hingga perang.
  2. Masukkan cili kisar dan tunis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin, air asam dan bawang yang dibelah enam.
  4. Biarkan hingga mendidih dan masukkan garam.  Biarkan sebentar.
  5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Sardin makanan kegemaran anak-anak...kak Mai pun suka juga sebab masa kecik-kecik dulu mak suka masak sambal sardin  lagi pun murahkan...sampai besar kak Mai memang suka sambal sardin...walaupun sekarang sardin bukan semurah dulu... Selamat masak...




Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...