Assalamualaikum. Menu hari ni ringan-ringan je. Sebab nak menyulam..lagi pun alang teringin makan sambal sardin dan angah nak makan masakl lemak taugeh. Senang jer...
Bahan:
- 2 tin sardin ( ayam brand sedap)
- 2 senduk cili mesin.
- 2 biji bawang besar (hiris je)
- 1 biji bawang besar (belah 6)
- Garam secukup rasa
- Sedikit air asam jawa
Cara:
- Panaskan kuali dan tumis bawang hiris hingga perang.
- Masukkan cili kisar dan tunis hingga pecah minyak.
- Masukkan sardin, air asam dan bawang yang dibelah enam.
- Biarkan hingga mendidih dan masukkan garam. Biarkan sebentar.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Sardin makanan kegemaran anak-anak...kak Mai pun suka juga sebab masa kecik-kecik dulu mak suka masak sambal sardin lagi pun murahkan...sampai besar kak Mai memang suka sambal sardin...walaupun sekarang sardin bukan semurah dulu... Selamat masak...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan