Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Khamis, 7 Jun 2012

Muffin Pisang Walnut

Assalamualaikum.  Semalam kak Mai juga buat muffin untuk anak-anak dan dah kebetulan rezeki sedara dari kampung.  Jom layan......




Muffin pisang???? kenapa nak buat muffin pisang  pula ye.....Sebenarnya masa balik hujung minggu lepas, banyak pisang yang kami bawa pulang dari kampung.  Dah puas makan dah ni.  Semalam dah hari Rabu.  Kalau ditunggu-tunggu bertambah ranumlah pisang tu.  Jadi ambil kesempatan ni buatkan muffin ni untuk anak-anak dan kebetulan anak-anak buah dari kampung pun datang.  Biasa kalau buat tu setakat anak-anak makan memang tak habis.  Tapi hari ni memang licin. Nak resepi ke?  Jom ikut kak Mai...



Kak Mai ternampak resepi di wall Zuraini Alias. Menurutnya resepi ni from My Resepi dan June Ahmad. Ok kak Mai nak tumpang sekaki kak Mai ambil dari wall Zu nie ye.  Cuma kak Mai ada tambah sikit dengan coklat rice dan badam untuk cantikan muffin tu.



Bahan-bahan A:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cmt baking powder
  • 1 cmt bikarbonat soda
Bahan-bahan B:
  • 1 cawan pisang emas lecek (kak mai guna 6 biji pisang 40 hari)
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan minyak masak (kak mai guna minyak jagung)
  • sedikit garam
  • 50 gm kismis
  • 100gm walnut
  • 50 gm coklat rice (kak Mai tambah)
  • 50 gm badam (kak Mai tambah)



Cara-caranya:

  1. Ayak bahan A dalam mangkuk.
  2. Dalam mangkuk adunan, pukul telur, masukkan gula dan kacau hingga sebati.
  3. Masukkan pula pisnag lecek dan sedikit garam.
  4. Masukkan tepung sedikit-demi sedikit dan kacau hingga sebati.  
  5. Masukkan walnut,  kismis dan coklat rice. Kacau sebati.
  6. Masukkan dalam acuan muffin dan hias dengan badam dan kismis di atasnya.
  7. Bakar selama 30 minit pada suhu 180 C.
  8. Adunan ni tak perlu pukul guna mixer (tapi kak Mai memang guna mixer cuma sekejap je yo.....) cukup gunakan senduk.



Muffin ni memang yummy...lebih-lebih lagi makan masa panas-panas...dah sejuk pun masih sedap juga....


Muffin yang lembut dan tidak memuakkan...Selamat mencuba pasti takkan kecewa....

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...