Asalamualaikum. Jalan-jalan dalam FB tersangkut dengan gambar pajeri nanas Zunainah Paiman ni. Jom kita kongsi sama-sama. Terliur memandangnya. Kak Mai memang suka pajeri tapi masalah pada anak-anaklah mereka tak makan. Resipi ni kak Mai simpan dulu tunggu giliran nak buat. Nampak je dah menyelerakan. Jom kita intai resipinya.
Resipi dan gambar : Zunainah Paiman
Bahan:
- 1 biji nanas
- bawang besar
- mawang putih
- 1 in halia
- udang kering
- lada merah (belah dua memanjang)
- rempah tumis
- sedikit jintan halus (jika suka)
- gula dan garam secukup rasa
Cara:
- Bersihkan nanas, potong bulat dan dibelah 4.
- Rebus nanas sebentar hingga air mendidih kemudian tutup api dan toskan.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering.
- Panaskan kuali tumiskan rempah tumis dan bahan tumbuk tadi. Masukkan juga serbuk kari.
- Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan nanas dan tambahkan air hingga menutupi nanas.
- Masak dengan api sederhana.
- Bila hampir kering masukkan garam, gula dan lada merah yang dibelah dua.
- Masak hingga nanas layu dan mesra dengan rempahnya. Jika nanas masih belum layu, tambahkan sedikit air lagi. Pajeri ni sedap dimakan jika rempahnya betul-betul sebati dengan nanas dan nanas betul-betul layu. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan