Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Rabu, 1 Februari 2012

American Chocolate Cake

Filling coklat
Bahan:
  • 300ml UHT whiping cream
  • 600gm coklat masakan
Caranya: 
  1. Panaskan cream secara double boiler
  2. Masukkan coklat, 
  3. Kacau sebati.
  4. Sejukkan hingga pekat  sebelum digunakan
  5. Bahagi dua sebahagian untuk filling dan sebahagisn untuk topping.
 (P/s utk filling coklat tu kak Mai tambah dengan krim putar(baki buat kek)

Topping coklat putih:
  • 50gm coklat putih 
  • 1 cmt shortening
Caranya:
  1. Cairkan coklat putih 
  2. Tambahkan shortening
  3. Masukkan dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
BAHAN-BAHAN KEK :-
  • loyang 9 x 9 in/8 x 8 in
  • 2 cawan tepung gandum*(200g)
  • 2 cawan gula castor(180
  • 3/4 cawan cocoa powder*(60g)
  • 2 tsp baking powder*
  • 2 tsp baking soda*
  • 2 biji telur
  • 1 cawan fresh milk
  • 1 cawan corn oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp garam, 1 tsp Nescafe powder di campur dengan satu cawan air panas
Cara-caranya:
  1.  Ayak bahan * sekaligus dan campurkan ke semua bahan A.
  2. Pukul sekejap semua bahan.
  3. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 minit.
  4. Sejukkan kek dan potong tiga lapisan.
  5. Letakkan satu lapisan kek dan sapu filling coklat dan ratakan.
  6. Ulang untuk lapisan kedua.
  7. Untuk lapisan akhir, letak lapisan kek dan tuangkan topping coklat diatasnya.
  8. Biarkan lebihan coklat turun.
  9. Picitkan coklat putih  bermula dari tengah dan corakkanlah seperti sarang labah-labah.
  10. Sejukkan sebentar sebelum dipotong.  Selamat mencuba.













2 ulasan:

Maizah Jalil berkata...

KOMEN KEKAWAN:
Pauziah Osman
mai aku dh bt kek amerika kau tu jdi sedap......ank2 aku semua suka nti lau ada resepi yg best2 kuarkn lg resepinya ye....

Maizah Jalil berkata...

Insyallah.

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...