Filling coklat
Bahan:
- 300ml UHT whiping cream
- 600gm coklat masakan
Caranya:
- Panaskan cream secara double boiler
- Masukkan coklat,
- Kacau sebati.
- Sejukkan hingga pekat sebelum digunakan
- Bahagi dua sebahagian untuk filling dan sebahagisn untuk topping.
(P/s utk filling coklat tu kak Mai tambah dengan krim putar(baki buat kek)
Topping coklat putih:
- 50gm coklat putih
- 1 cmt shortening
Caranya:
- Cairkan coklat putih
- Tambahkan shortening
- Masukkan dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
Bahan:
- 300ml UHT whiping cream
- 600gm coklat masakan
Caranya:
- Panaskan cream secara double boiler
- Masukkan coklat,
- Kacau sebati.
- Sejukkan hingga pekat sebelum digunakan
- Bahagi dua sebahagian untuk filling dan sebahagisn untuk topping.
(P/s utk filling coklat tu kak Mai tambah dengan krim putar(baki buat kek)
Topping coklat putih:
- 50gm coklat putih
- 1 cmt shortening
Caranya:
- Cairkan coklat putih
- Tambahkan shortening
- Masukkan dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
BAHAN-BAHAN KEK :-
- loyang 9 x 9 in/8 x 8 in
- 2 cawan tepung gandum*(200g)
- 2 cawan gula castor(180
- 3/4 cawan cocoa powder*(60g)
- 2 tsp baking powder*
- 2 tsp baking soda*
- 2 biji telur
- 1 cawan fresh milk
- 1 cawan corn oil
- 1 tsp vanilla essence
- 1/2 tsp garam, 1 tsp Nescafe powder di campur dengan satu cawan air panas
Cara-caranya:
- Ayak bahan * sekaligus dan campurkan ke semua bahan A.
- Pukul sekejap semua bahan.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 minit.
- Sejukkan kek dan potong tiga lapisan.
- Letakkan satu lapisan kek dan sapu filling coklat dan ratakan.
- Ulang untuk lapisan kedua.
- Untuk lapisan akhir, letak lapisan kek dan tuangkan topping coklat diatasnya.
- Biarkan lebihan coklat turun.
- Picitkan coklat putih bermula dari tengah dan corakkanlah seperti sarang labah-labah.
- Sejukkan sebentar sebelum dipotong. Selamat mencuba.
2 ulasan:
KOMEN KEKAWAN:
Pauziah Osman
mai aku dh bt kek amerika kau tu jdi sedap......ank2 aku semua suka nti lau ada resepi yg best2 kuarkn lg resepinya ye....
Insyallah.
Catat Ulasan