Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Khamis, 8 Disember 2011

Puding Nangka Madu

IMG_5207
Selasa 6 Disember kami pulang ke kampung.  Seronoknye nangka ada yang dah masak.
IMG_5173IMG_5177
Khamis 8 Disember kak Mai ambil kesempatan buat puding nangka saja-saja nak cuba. Senang je...jom try..
Bahan-bahan A:
1 paket agar-agar
1500ml  air
Bahan-bahan B:
6 ulas isi nangka 
300gm gula pasir
2 sudu makan tepug kastard
1 biji telur
2 helai daun pandan
1 tin susu cair (+ air jadikan 500ml)
Bahan C:
6 ulas isi nangka (dadu)
IMG_5196IMG_5197
Isi nangka didadu
IMG_5199
500ml susu
Cara-caranya:
  1. Masak agar-agar dengan 1500 ml air bersama daun pandan.
  2. Bila larut masukkan gula dan kacau hingga larut dan ditapis.
  3. Kisar bahan-bahan A hingga hancur.
  4. Masukkan dalam agar-agar yang telah ditapis tadi dan kacau tanpa henti hingga mendidih.
  5. Sebelum angkat masukkan potongan nangka yang didadu.
  6. Tuang dalam bekas dan biar beku sebelum dipotong. Selamat mencuba.IMG_5200IMG_5203

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...