Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Rabu, 30 November 2011

Talam Ubi Kayu

 

IMG_5092

Lapisan bawah
1 kilo ubi kayu
2 cawan air
250gm gula melaka/enau
250gm gula pasir
Lapisan atas
60gm tepung gandum
60gm  tepung beras
4 1/2 cwn santan - 1 biji kelapa
1 sk garam

Cara-cara:

  1. Kisar ubi kayu dengan secawan air. Tapis guna kain kasa dan mendakkan sagunya(20min)
  2. Buang air tapisan ubi, ambil sagunya dan campurkan ke ubi kayu dan gaul hingga rata.
  3. Panaskan pengukus.
  4. Masakkan air, gula merah dan gula hingga larut. Tapis.
  5. Masukkan ke dalam ubi dan gaul sebati.
  6. Tuang dalam loyang dan kukus lebih kurang 20 minit
  7. Campur semua bahan bahgian atas, kacau dan tapiskan ke dalam periuk.
  8. Jerang atas api perlahan sambil kacau (tanpa henti) lebih kurang 10 minit.
  9. Sebelum tuangkan bahagian atas, cakar guna garpu bahagian bawah dan tuang perlahan-lahan. Kukus 20 minit lagi.
  10. Tunggu hingga betul-betul  sejuk dulu barulah dipotong.  Selamat Mencuba.

IMG_5083IMG_5087

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...