Lapisan bawah
1 kilo ubi kayu
2 cawan air
250gm gula melaka/enau
250gm gula pasir
Lapisan atas
60gm tepung gandum
60gm tepung beras
4 1/2 cwn santan - 1 biji kelapa
1 sk garam
Cara-cara:
- Kisar ubi kayu dengan secawan air. Tapis guna kain kasa dan mendakkan sagunya(20min)
- Buang air tapisan ubi, ambil sagunya dan campurkan ke ubi kayu dan gaul hingga rata.
- Panaskan pengukus.
- Masakkan air, gula merah dan gula hingga larut. Tapis.
- Masukkan ke dalam ubi dan gaul sebati.
- Tuang dalam loyang dan kukus lebih kurang 20 minit
- Campur semua bahan bahgian atas, kacau dan tapiskan ke dalam periuk.
- Jerang atas api perlahan sambil kacau (tanpa henti) lebih kurang 10 minit.
- Sebelum tuangkan bahagian atas, cakar guna garpu bahagian bawah dan tuang perlahan-lahan. Kukus 20 minit lagi.
- Tunggu hingga betul-betul sejuk dulu barulah dipotong. Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan