Hari ni Isnin 29.11.2011 bersamaan 3 Muharram, terasa bosanlah pulak. Semalam balik kampung cabut ubi kayu di kebun. So ambil kesempatan buatkan anak-anak bingka ubi ni.Lagipun malam ni ada tamu nak datang rumah sekurang-kurangnya ada juga kuih boleh dihidangkan. Kalau nak cuba buat jomlah……
BAHAN-BAHAN 1 kg ubi kayu
650 ml santan kelapa
200 g gula enau/ melaka
100 gm gula pasir
2 helai daun pandan
1/2 camca teh garam
1 camca besar planta
CARA MEMBUATNYA
- Satukan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan.
- Kacau rata dan jerang atas api, kacau hingga gula larut , masukkan planta dan kacau hingga sebati.
- Angkat dan biar sejuk.
- Bersihkan ubi kemudian parut. Atau jika diblend potong halus.
- Kemudaian perah menggunakan kain kasa. Biarkan air perahan mendak.
- Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin dengan sedikit mentega dan alas dasar tin dengan aluminium foil, lebihkan aluminum tadi di kiri dan kanan tin, tujuannya senang nak tarik keluar kuih bila masak nanti. Ketepikan.
- Buang air perahan tadi perlahan2 sehingga tinggal sagunya yang mendak.
- Gaul dengan ubi tadi. Tapis santan tadi yang di masak tadi dan masukkan ke dalam ubi, gaul rata2 hingga rata dan mesra.
- Tuang dalam tin yang telah dilenser tadi .
- Bakar selama 1 jam 30 minit, hingga permukaannya kelihatan garing .Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan dari acuan.
- Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong....
**Boleh juga dikukus dulu 30 minit dan selebihnya dibakar...
Jom melawat kebun Kak Mai di Melaka...sila klik sini .
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan