Bahan:
1 kg tulang
3 sudu besar rempah sup/kurma dibancuh dengan sedikit air
4 biji kentang (belah 4)
1 batang lobak merah (potong ikut suka)
2 batang serai (diketuk)
1 sudu kecil lada hitam
sedikit minyak masak
Daun sup (potong kecil)
Daun bawang (potong kecil)
Garam secukup rasa
Bawang goreng
Air secukupnya
Bahan B( tumis)
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Caranya:
Tulang yang telah dipotong, dibersih dan ditoskan. Masukkan semua bahan A dalam periuk dan rebus hingga daging empuk. Panaskan minyak dan tumis bahan B hingga naik bau. Masukkan bahan tumis dalam periuk sup dan masak hingga mendidih. Tutup api dan masukkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan