400 gm daging
200 gm limpa
200 gm hati
200 gm paru
3 cawan santan (1 biji kelapa)
1 camb kerisik
Sedikit air asam jawa
1 camb gula
garam secukup rasa
Daun kunyit dimayang halus
Daun limau purut (dikoyak)
Bahan B(kisar)
1 in halia
1 in lengkuas
3 btg serai
15 tangkai cili kering
15 biji cili api (jika suka)
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Caranya:
Daging, limpa, paru dan hati dipotong kecil. Basuh dan toskan. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga naik bau. Masukkan daging dan daun kunyit. Masukkan santan, garam dan air. Masak hingga empuk dan masukkan asam jawa. Masak hingga naik minyak dan pekat. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan