Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jumaat, 21 Januari 2011

Rendang campur

Top.bmpBahan A:

400 gm daging                                                                

200 gm limpa

200 gm hati

200 gm paru

3 cawan santan (1 biji kelapa)

1 camb kerisik

Sedikit air asam jawa

1 camb gula

garam secukup rasa

Daun kunyit dimayang halus

Daun limau purut (dikoyak)

Bahan B(kisar)

1 in halia

1 in lengkuas

3 btg serai

15 tangkai cili kering

15 biji cili api (jika suka)

15 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

Caranya:

Daging, limpa, paru dan hati dipotong kecil.  Basuh dan toskan.  Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga naik  bau. Masukkan daging  dan daun kunyit.  Masukkan santan, garam dan air.  Masak hingga empuk dan masukkan asam jawa.  Masak hingga naik minyak dan pekat.  Bolehlah diangkat dan dihidangkan.  Selamat mencuba.

 

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...