Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jumaat, 21 Januari 2011

Daging dendeng

Top.bmpBahan-bahan A:

1 kg daging lembu tanpa lemak

2 in halia (ketuk)

3 btg serai (ketuk)

2 cawan air

garam secukup rasa

Bahan B (kisar)

10 tangkai cili kering

15 biji cili merah

10 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 camb rempah kurma

1 camb gula merah

Caranya:

Daging dibersihkan, digaul dengan sedikit garam dan direbus dengan serai dan halia hingga lembut.  Kemudian dihiris nipis-nipis dan digoreng hingga garing dan toskan.  Tumbukkan daging dalam lesung supaya lembut. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.  Masukkan daging tadi dan gaulkan hingga rata.  Masukkan garam secukup rasa dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...