Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Isnin, 27 Disember 2010

Kari ikan merah dengan terung

Jom masak 20.12.2010 002
 
 
Bahan:
 
1 ekor ikan merah yang telah dibersihkan.
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
Sedikit cili kisar (jika suka pedas)
4 sudu makan rempah kari ikan.
Sedikit halia
2 biji tomato
2 biji cili merah /hijau dibelah dua
Air asam jawa
Terung atau bendi
Garam
Daun kari
 
Caranya:
 
Kisar bawang putih, bawang merah dan halia.  Campurkan dengan rempah kari.  Gaul sebati.  Panaskan minyak dan masukkan bahan rempah tadi.  Tumis hingga naik bau.  Masukkan daun kari.  Masukkan air asam jawa.  Kemudian masukkan ikan, terung, belahan cili  dan tomato.  Biar sebentar dan masukkan garam.  Masak hingga mendidih.  Sedia dihidangkan. 
 
 

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...