Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Sabtu, 11 Julai 2015

Tart buah tin




Tart buah tin
Bahan:
250 gm butter
2 camb gula kastor
2 biji kuning telur
1 camt minyak sapi
31/2 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung jagung*
2 camb tepung kastad*
sedikit garam halus
* ayak semua tepung sekali
Cara:
Pukul butter  dan gula hingga kembang dan putih.
Masukkan kuning telur dan  minyak sapi dan putar lagi. Kurangkan speed. Masukan garam, tepung sedikit sedikit dan uli hingga jadi doh yang lembut. Terapkan doh atau bentukkan ikut acuan yang di gemari  letakkan jem kemudian palangkan denga sedikit adunan . Mengapa perlu dipalangkan atas tart tu ye??? Bukan sekadar hiasan tujuan utama untuk melindungi jem tu melekat pada bahagian bawah  biskut  semasa disusun di dalam bekas kuih.Selamat mencuba.

Bagaimana  pula dengan jemnya ye? Apa-apa jem yang dirasa sedap boleh digunakan. Di sini saya menggunakkan jem yang dibuat daripada buah tin.

Jem buah tin:
1 mangkuk buah tin kisar
1/2 mangkuk gula pasir
sedikit parutan kulit lemon
jus lemon ikut suka banyak mana

Masak semua dalam periuk kecuali gula. Kacau hingga
pekat baru masukkan gula. Kacau lagi hingga betul2 pekat .  Sejukkan sedia untuk digunakan.

Selamat mencuba







Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...