.
Boleh tahan sedap juga. Tapi kak Mai ubah sikitlah sebab nak sesuaikan dengan bahan yang ada.
Bahan A (diayak):
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil soda bikabonat
- 1 sudu besar baking powder (kak Mai guna 1 sudu kecil je)
Bahan B:
- 1/2 cawan pisang kisar (kak Mai letak lebih sikit)
- 1/2 cawan krim masam/plain yogurt (Kak Mai tukar whipping cream / susu penuh krim + lemon 2 sudu)
- 1 sudu besar esen vanilla (kak Mai letak 1 sudu kecil je sebab pisang dah wangi dah)
- 1/4 sudu kecil garam halus
- 1/4 cawan minyak jagung
- 3 bji telur
- 1 cawan gula kastor
- 1/4 cawan gula perang.
- 4 sudu coklat urai (kak Mai tambah supaya nampak cantik dalamnye dan masukkan akhir sekali ye)
Bahan C:
sedikit krim coklat/ coklat emulco utk. hiasan (kak mai tak guna pun cuma tabur je coklat urai atau coklat chip atas nye)
Cara-caranya:
- Ayak bahan A dan ketepikan.
- Satukan semua bahan B kecuali coklat urai. Pukul hingga sebati. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi. Bila sudah sebati baru masukkan coklat urai. Gaul hingga rata.
- Paipkan separuh ke dalam mangkuk kertas. Tabur coklat urai / coklat chip atasnya.
- Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan