Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Ahad, 7 Oktober 2012

Crispy chocolate crepe with ganache & almond




Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu.  Lama dah tak menyibuk di blog masak ni... Hari ni terbuka pintu hati dik penangan Sang Puteri Manja nie....Mengancam jiwa betullah...Dapat je resipi dari Sang Pu3..terus ke dapur.Terima kasih banyak ye Sang Puteri yang cantik jelita.  Memandangkan semua bahan memang dah sedia ada cuma almond yang kak Mai guna lebihan coklat almond yang kak Mai buat. Tak apalah janji almondkan..rasa tetap sama cuma almondnya teballah sikit tak macam Sang Puteri punya cantik menipis he he he...tapi masuk perut bukan nipis lagi, hancur teruskan... ye tak puteri? Oklah yang ni kak Mai ambil bulat-bulat bukan empat segi ye adik2 terus dari blog Puteri Manja di sini. 

CRISPY CHOCOLATE CREPE WITH GANACHE & ALMOND

BAHAN2NYA

150 GM TEPUNG GANDUM - DIAYAK
2 SUDU BESAR SERBUK KOKO - DIAYAK
1 SUDU KECIL BAKING POWDER - DIAYAK
SECUBIT GARAM
1 SUDU KECIL GULA PASIR
1 BIJI TELUR GRED A
250 ML SUSU CAIR (Kak Mai guna susu penuh krim je)
3 SUDU BESAR WHIPPING CREAM
1 SUDU KECIL CHOCOLATE PASTE/CHOCOLATE EMULCO ( kak Mai guna Emulco Capucino)


BAHAN SAPU ATAS CREPE ( COKLAT GANACHE )

50 ML WHIPPING CREAM (NON DAIRY)
100 GM COOKING CHOCOLATE
1 SUDU BESAR MADU
200 GM ALMOND FLAKES (DIBAKAR ...TUK TABUR ATAS CREPE) 
 CARA2NYA
  1. MULA2  MASAK GANACHE DULU SEBAIKNYA GUNA KAEDAH DOUBLE BOILING...MASUKKAN  WHIPPING CREAM DALAM MANGKUK HINGGA BERBUIH DI TEPI.  ANGKAT DAN MASUKKAN COKLAT.
  2. KACAU HINGGA COKLAT LARUT SEPENUHNYA. MASUKKAN PULA MADU DAN KACAU RATA. BILA DAH MASAK KETEPIKAN.
  3. SATUKAN TEPUNG GANDUM, SERBUK KOKO, BAKING POWDER, GARAM DAN GULA PASIR…KACAU RATA.
  4. DI DALAM BEKAS YG BERASINGAN SATUKAN PULA TELUR, SUSU CAIR, WHIPPING CREAM DAN COKLAT PASTE…KACAU RATA. (KAK MAI MASUK DALAM BLENDER JE)
  5. TUANGKAN BAHAN CECAIR KEDALAM TEPUNG TADI DAN PUKUL HINGGA RATA DENGAN KELAJUAN SEDERHANA. PASTIKAN SEMUA BAHAN TAK BERKETUL2. (KAK MAI MASUKKAN TERUS DALAM BLENDER TADI DAN BLEND SEBENTAR)
  6.  JIKA TAKDE ACUAN APAM BALIK,  GUNA NON STICK PAN PUN OK JUGA.  
  7. MASUKKAN SATU SENDUK ADUNAN KE DALAM KUALI NON STICK DAN NIPISKAN ADUNAN MENGGUNAKAN BELAKANG SENDUK. MASAK HINGGA GARENG. JGN  SAMPAI HANGUS SUDAH.
  8. BILA DAH MASAK ANGKAT DAN KETEPIKAN. BUAT LAGI HINGGA HABIS. SEMENTARA MENUNGGU ADUNAN SATU LAGI MASAK SAMBIL TU KITA SAPU ADUNAN DENGAN COKLAT GANACHE TADI DAN TABUR BADAM FLAKES DI ATASNYA. LIPAT CREPE DUA KALI SEHINGGA MEMBENTUK 3 SEGI. 
  9. SETELAH SEMUA MASAK DAN TELAH DISAPU GANACHE, SIMPAN ADUNAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER TAU). BIARKAN SEJUK SELAMA 30 MINIT ATAU SEJAM. SEDIA TUK DIHIDANG…POWERR BEB SEJUK2 MAKAN LAJUUU JERR...MEMANG POWERLAH PUTERI. TERIMA KASIH SEKALI LAGI.


KEPADA TEMAN-TEMAN CUBALAH SENANG JE MACAM BUAT LEMPENG...TAPI BIAR GARING SIKITLAH YE...ANAK-ANAK KATA SEDAP...BAPA ANAK-ANAK PUN KATA SEDAP GAK..HE HE HE RUGI KALAU TAK CUBA.  KAK MAI PUN NAK CUBA SEKALI LAGI...SEBAB MACAM TAK PUAS HATI JE NI...MACAM MENUNTUT TAK HABIS SEBAB LANGKAH YANG KE 9 TAK SEMPAT IKUT...DAH HABIS HE HE HE.....SELAMAT MENTRY YO....TA TA.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...