Puding karamel
Bahan A
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
Bahan B
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu tpg jagung
Sedikit vanilla
Sedikit majerin
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu tpg jagung
Sedikit vanilla
Sedikit majerin
Cara:
Panaskan gula jadikan gula hangus tapi jangan hitam sangat. Bila dah cair, masukkan air perlahan -lahan...hati-hati ye, kacau rata jangan berketul-ketul. Sapu sedikit majerin pada loyang( kak Mai guna 8 bekas kecil) dan tuangkan gula hangus tadi. masukkan semua bahan B dlm. blender, putar sampai gebu. Tapiskan dan masukkan dalam loyang atau bekas tadi. Tutup atasnya dgn plastik atau aluminium foil. Kukus api perlahan 20 minit. Sejukkan dulu sbm di terbalikkan atas pinggan. Selamat mencuba.
Panaskan gula jadikan gula hangus tapi jangan hitam sangat. Bila dah cair, masukkan air perlahan -lahan...hati-hati ye, kacau rata jangan berketul-ketul. Sapu sedikit majerin pada loyang( kak Mai guna 8 bekas kecil) dan tuangkan gula hangus tadi. masukkan semua bahan B dlm. blender, putar sampai gebu. Tapiskan dan masukkan dalam loyang atau bekas tadi. Tutup atasnya dgn plastik atau aluminium foil. Kukus api perlahan 20 minit. Sejukkan dulu sbm di terbalikkan atas pinggan. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan