Dah siap dah nie...sedia terhidang....yummyyyyy.....
Ingatkan sekali lagi ye kalau tak makan daging arnab tukar je dengan ayam....tapi untuk makluman daging arnab ni memang kurang lemak dan bagus berbanding ayam bandar yang dicucuk ibarat dipam-pam supaya cepat besar, Silap-silap kita yang makan pun tersangkut hormon membesarnya sang ayam .
Kak Mai makan daging arnab, cuma kali ni tak boleh masuk sikit sebab pi gatal hari ni ikut abang pergi hantar sembelih. Teringatlah wajah-wajah sayu yang tiap-tiap hari diberi makan....kalau tak pandang rasanya makan je.......
Jom kita masak, kak Mai masak macam masak rendang cili api ayam jer....
Bahan-bahan:
- 1 ekor arnab
- Sedikit rempah 4 sekawan.
- Ketumbar & Jintan manis - digoreng tanpa minyak - ditumbuk
- daun kunyit (kak mai guna sikit sebab pokok dah tak berdaun)
- daun limau perut (hiris)
- Kerisik (ikut sukalah ye)
- Minyak untuk menumis.
- 1/2 kg santan ( keluarkan sedikit campurkan air untuk santan cair)
- 2 keping asam keping
- garam secukup rasa
- sedikit gula
Bahan kisar:
- 6 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 in halia
- sedikit lengkuas
- 2 in kunyit
- 3 btg serai
- 20 biji cili api.
Cara:
- Blend semua bahan kisar.
- Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga).
- Kemudian masukkan bahan kisar. tumis sampai naik minyak.
- Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis.
- Masukkan santan cair.
- Masukkan daging arnab atau ayam.
- Masukkan asam keping.
- Bila hampir pekat, masukkan kerisik, garam dan sedikit gula.
- Masaklah hingga kering.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan