Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Rabu, 15 Disember 2010

Mi Hokkien

Resipi ni kak Mai ambil dari buku resipi.  Kak Mai pun lum cuba buat.  InSyaAllah akan buat juga nanti.

Bahan-bahan:
1 kilo mee
2 sudu minyak masak
2 sudu besar kicap pekat
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 ekor udang
3 ekor sotong
200ml air
1/2 sudu serbuk pati ayam
1 sudu makan tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
sedikit lada sulah.
Caranya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali
  2. Tumbuk bawang putih dan bawang besar kemudian tumis.
  3. Masukkan sotong dan udang, kacau rata.
  4. Masukkan air, serbuk pati ayam, lada sulah dan kicap pekat. Kemudian kacau rata
  5. Masukkan mee.
  6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...