Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Selasa, 15 Februari 2011

Mulberry Cheese Cake….

Sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke 20 ni…kak Mai ambil kesempatan buat kek sendiri……Jom Masak 15.2.2011 (2) 022Bahan-bahannya:

250 gm tatura cream cheese
200 ml susu segar ( guna susu tepung  + 200 ml air)
4 biji telur
70 gm gula halus
70 gm butter
70 gm tepung gandum                                                     

1/2 sudu teh baking powder

Jom Masak 15.2.2011 (2) 001

Hiasan: Sedikit buah mulberry.

Jom Masak 15.2.2011 (2) 005
Cara:
1. Campurkan  cheese dgn 200 ml susu...masak dgn api perlahan...kacau selalu hingga larut. 

Jom Masak 15.2.2011 (2) 003

2.  Masukkan butter dan tutup api...Jom Masak 15.2.2011 (2) 004
2) Asingkan telur putih dan kuning dlm bekas yg berlainan...pukul telur putih dgn 70gm gula halus sampai kembang @ meringue...

Jom Masak 15.2.2011 (2) 002

3. Pukul telur kuning hingga kembang...kemudian masukkan adunan cheese (1)

Jom Masak 15.2.2011 (2) 008

3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau perlahan..kemudian masukkan adunan meringue td...kaup balik dan sebatikn adunan...

Jom Masak 15.2.2011 (2) 009
4) Lapik loyang bulat 7 x 3 inci,  dan tuang adunan dlm loyang...

Jom Masak 15.2.2011 (2) 011

5) Letak loyang dlm bekas yg telah diisi dgn air panas...masukkan dlm oven yg telah dipanaskan 20 minit pd suhu 170c selama 20 minit...kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus bakar selam 40 minit...

6)Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan.           

          Jom Masak 15.2.2011 (2) 019Jom Masak 15.2.2011 (2) 020 

Jom masak 15.2.2011 015

Beginilah hasil pertama Cheese cake kak Mai.   Resipi asal Japanese cheese cake daripada kekawan di KR.  Krim tu…kak Mai hentam je…Butter campur dengan  gula icing …anak bujang tolong putar sampai kembang (putih)…kemudian hiaslah di kek tu….Mulberry tu…abang yang suruh letak …maka jadilah “Mulberry Cheese Cake” Ubah suai sikit dengan dengan bahan yang sedia ada….. Lembut, sedap dan enak. Selamat mencuba.

http://myzajalbum.blogspot.com/2011/02/ulangtahun-perkahwinan-yang-ke-20.html

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...