Sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke 20 ni…kak Mai ambil kesempatan buat kek sendiri……Bahan-bahannya:
250 gm tatura cream cheese
200 ml susu segar ( guna susu tepung + 200 ml air)
4 biji telur
70 gm gula halus
70 gm butter
70 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
Hiasan: Sedikit buah mulberry.
Cara:
1. Campurkan cheese dgn 200 ml susu...masak dgn api perlahan...kacau selalu hingga larut.
2. Masukkan butter dan tutup api...
2) Asingkan telur putih dan kuning dlm bekas yg berlainan...pukul telur putih dgn 70gm gula halus sampai kembang @ meringue...
3. Pukul telur kuning hingga kembang...kemudian masukkan adunan cheese (1)
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau perlahan..kemudian masukkan adunan meringue td...kaup balik dan sebatikn adunan...
4) Lapik loyang bulat 7 x 3 inci, dan tuang adunan dlm loyang...
5) Letak loyang dlm bekas yg telah diisi dgn air panas...masukkan dlm oven yg telah dipanaskan 20 minit pd suhu 170c selama 20 minit...kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus bakar selam 40 minit...
6)Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan.
Beginilah hasil pertama Cheese cake kak Mai. Resipi asal Japanese cheese cake daripada kekawan di KR. Krim tu…kak Mai hentam je…Butter campur dengan gula icing …anak bujang tolong putar sampai kembang (putih)…kemudian hiaslah di kek tu….Mulberry tu…abang yang suruh letak …maka jadilah “Mulberry Cheese Cake” Ubah suai sikit dengan dengan bahan yang sedia ada….. Lembut, sedap dan enak. Selamat mencuba.
http://myzajalbum.blogspot.com/2011/02/ulangtahun-perkahwinan-yang-ke-20.html
Tiada ulasan:
Catat Ulasan