Ini gulai dari kampung. Mak mertua memang pakar mengulai lebih-lebih lagi ikan sembilang sungai yang ayah tangkap sendiri.
Tengok mak masak macam senang je. Bahan-bahan pun tak banyak.
Bahan:
1 kg Ikan sembilang (disalai)
3 cm kunyit hidup
11-15 biji cili api (ikut suka)
3 cawan pati santan
peria katak di potong( lain-lain pun boleh gak)
asam keping
Garam secukup rasa
Caranya:
Panaskan kuali. Kisar cili api dan kunyit. Masukkan dalam kuali dan kacau. Masukkan santan dan asam keping. Bila mendidih, perlahan-lahan masukkan ikan sembilang dan peria. Kacau berhati-hati sebab takut isinya hancur. Kemudian masukkan garam. Kacau sebentar dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan