Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Ahad, 30 Januari 2011

Gulai tempoyak pucuk ubi

Jom masak 29.1.11 008

Bahan A:

pucuk ubi

ikan bilis (udang pun sodap)

garam

bunga kantan(kalau suka)

2 camb tempoyak

Santan (ikut suka)

Bahan B:

cili api(ikut suka)

3 ulas bawang putih

6 ulas bawang merah

2 cm kunyit hidup

Cara-caranya:

Celur pucuk ubi.  Angkat dan toskan. Perah dan jika suka boleh dipotong-potong.  Kisar bahan B.  Panaskan kuali.  Masukkan bahan kisar.   Biarkan sebentar.  Masukkan pucuk ubi,  bunga kantan, santan dan ikan bilis.   Kacau selalu kemudian masukkan tempoyak.  Bila mendidih bolehlah diangkat dan dihidangkan.  Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...