Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Rabu, 15 Disember 2010

Daging masak merah..

Hari ni 15 Disember 2010 dari pagi sampai tengahari menu utama daging….ha ha biasalah anak makan satu jenis lauk je..tak suka campur-campur ikan dan daging…..
Bahan:

  • 500 gm daging (potong nipis)
  • 1 labu bawang besar (potong 6)
  • 4 ulas bawang putih (hiris)
  • 1 in halia (hiris)
  • 1 biji cili merah (hiris)
  • Daun bawang dan daun sup
  • 1 sudu makan sos tiram, 
  • 2 sudu sos cili dan sos tomato.


 Dagin masak merah 003Dagin masak merah 004 Dagin masak merah 005Dagin masak merah 006

Cara-cara:

1. Kecutkan daging di dalam kuali.

Dagin masak merah 007
Dagin masak merah 011 2.  Bila dah kecut keluarkan dari kuali.
Dagin masak merah 012Dagin masak merah 013
3.  Panaskan minyak dan tumis, bawang, halia dan cili merah hingga naik bau.
 Dagin masak merah 014
4. Masukkan pula daging.
Dagin masak merah 016 
5. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sedikit sos cili.
Dagin masak merah 017
6. Kacau  dan sedia untuk dihidangkan.
Dagin masak merah 018 
Sedap dimakan ketika masih panas.  Dan amat sesuai untuk kanak-kanak kerana tidak pedas.  Jika suka pedas tumiskan dengan hirisan cili api.  Mesti berapi……Selamat mencuba. Tata dulu kak Mai nak ke Pasar Payang kalau nak tau cerita jom berkunjung ke sini.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...