Bahan-bahan:
1 peket agar-agar
1 tin susu cair
2 biji kentang (rebus)
1 biji telur
1 sudu besar tepung kastad
sedikit butter
gula ikut suka.
sedikit perwarna makanan.
Cara-cara:
Rebus kentang hingga empuk. Masa yang sama masakkan agar-agar hingga hancur dengan daun pandan. Masukkan gula dan kacau hingga larut. Ubi kentang dibuang kulit dan masukkan dalam pengisar bersama telur, butter dan tepung kastad. Kisar hingga sebati. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar yang dimasak tadi. Kacau hingga mendidih. Angkat dan tapis serta dibahagi dua bahagian. Satu bahagian diwarnakan hijau.
Basahkan bekas/acuan sebelum memasukkan adunan. Masukkan sesenduk warna hijau, kemudian sesenduk warna asal perlahan-lahan ditengah-tengah adunan. Selang -selikan sehingga semua adunan habis. Biarkan sehingga beku dan bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan