Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Rabu, 1 September 2010

Kuih Lapis

003

005

006

012 

Bahan A (Lapis merah)

100g Tepung Hoen Kwe (merah)

120g gula halus

½ cmt garam

900ml santan

Bahan B (Lapis putih)

100 g Tepung Hoen Kwe (putih)

120g gula halus

½ cmt garam

900ml santan

Jom masak 18.2.2011 001

Tepung Hoen Kwe(merah)

Cara:

Campurkan ke semua bahan untuk lapisan merah dan lapisan putih di dalam mangkuk yang berlainan.   Panaskan loyang dalam pengukus.  Tuang lapisan merah menutupi dasar loyang dan kukus selama 5 min.  Tuangkan lapisan putih pula di atas lapisan merah dan kukus hingga keras.  Ulang berselang seli sehingga habis.  Kukus lagi hingga 10 minit sebelum diangkat dan disejukkan.

Nota: Kacau adunan setiap kali sebelum ia dituangkan.

                                      Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...