Bahan ikan:
- 2 ekor ikan kerapu/siakap (bawal pun sedap gak) Biasanya rumah kak Mai seekor takkan cukup punya.
- 4 sudu tepung jagung
- garam
- minyak.
Cara:
- Bersihkan ikan.
- Lumurkan dengan garam dan tepung jagung.
- Goreng dalam minyak panas.
Bahan sos/kuah:
- 4 ulas bawang putih (hiris atau tumbuk)
- 2 labu bawang besar (1 hiris dan 1 belah 8 )
- I in halia (dihiris atau tumbukj)
- 1 biji capsicum (dadu)
- 1 biji tomato (dadu)
- 1 hiris nanas (potong kecil)
- 1 batang lobak (dadu)
- Sedikit minyak untuk menumis.
- 1 sudu besar cili kisar
- 4 sudu sos cili
- 4 sudu makan sos tomato
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu jus lemon
- Garam secukup rasa.
- Gula jika perlu (kak mai tak letak sebab sos dah manis)
- Sedikit air sejuk.
- Sedikit daun bawang & daun sup untuk hias (jika nak)
- sedikit bancuhan tepung jagung (untuk memekatkan sos)
Cara :
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumiskan hirisan bawang besar, putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan cili mesin, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air, jus lemon, sos tomato , sos cili dan sos tiram, kacau biar sekata.
- Masukkan lobak tutup dan biarkan sebentar (lobak lambat empuk berbanding yang lain) kemudian masukkan capsicum, tomato, nanas. Kacau sebentar masukkan garam dan tambah air jika perlu
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat.Angkat.
- Simbahkan sos ke atas ikan ketika menghidang.
- Hiaslah dengan hirisan daun bawang dan daun sup.
- Sedap dimakan ketika panas.
Ini merupakan menu kegemaran keluarga. Pasti makan akan menjilat jari. Selamat mencuba ye.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan