Bahan-bahan:
Beberapa kepingan roti.
Inti sardin:
Ikan sardin
1 biji bawang besar (dadu)
1 ulas bawang putih (dadu)
1 biji limau kasturi
Mayonis
Garam secukup rasa
Minyak
Pelekat:
Tepung dan sedikit air
Cara membuat inti:
Asingkan sardin dari kuahnya. Sardin dihancurkan dan dicampur mayonis. Perahkan air limau kasturi. Tumiskan bawang dan masukkan sardin. Kacau sebentar dan angkat.
Kulit roti:
1. Leperkan roti menggunakan penggelek.
2. Letakkan sesudu inti sardin.
3. Gulung dan sapukan sedikit pelekat (tepung gandum + air)
4. Tekankan dengan garpu di kedua-dua hujung roti.
5. Goreng dengan api yang sederhana.
6. Sedap dihidangkan ketika masih panas.
Selamat mencuba. Satu hidangan yang ringkas sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan