Khamis, 8 Julai 2010
Kari ikan merah
Bahan A:
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
Bahan B:
1 ekor ikan merah (besar)
5 camb rempah kari ikan
air asam jawa
bendi, tomato (dibelah dua)
garam secukup rasa
daun kari
Minyak
Cara-caranya:
Kisar bahan A. Kemudian campurkan dengan rempah kari. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahah bersama daun kari hingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan air asam jawa dan ikan. Tambahkan garam ikut suka. Apabila mendidih masukkan bendi dan tomato. Biarkan seketika. Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas. Emmmmm memang sedap.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan