
Bahan2 Untuk Kastard
1 cawan tpg kastard
2 cawan susu cair/susu segar + 2 cawan air
3 sudu besar gula
1/2 tin jagung kremer dalam tin
Cara cara
Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar
tepung kastad larut dalam susu.
Panaskan dan sentiasa kacau hingga adunan semakin kental dan
kelihatan letusan kecil dan adunan semakin berkilat.
Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan
Bahan2 Untuk Kuah:
1 tin susu cair
1 tin air(guna sukatan dr tin susu cair juga)
5 sudu besar gula pasir/ikut kemanisan
1 sudu besar tepung kastard
Cara-cara:
Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai
didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah
dan tambahkan secubit garam.
Biarkan kuah mendidih.
Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan
bila sejuk
Untuk menghidang masukkan kastard jagung dan kuah dlm
mangkuk
Tiada ulasan:
Catat Ulasan