Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Ahad, 19 Oktober 2014

Homemade Fig Jam




Bahan:

1 mangkuk buah tin segar (dihiris dengan kulit)
1/2 mangkuk gula pasir
1 biji lemon ( parut kulit dan ambil jus)
Sedikit air kosong


Cara:

  1. Masukkan semangkuk buah tin segar dalam periuk atau kuali.
  2. Masak di atas api perlahan dengan sedikit air kosong.
  3. Masukkan parutan lemon dan kacau sehingga likat.
  4. Masukkan gula dan kacau lagi.
  5. Akhir sekali masukkan jus lemon.
  6. Kacau supaya tidak berkerak atau hangus.
  7. Sejukkan dan dibotolkan. Simpan di dalam peti sejuk.
Jika berminat untuk menanam pokok fig @ tin boleh pm Amanda Putri's Garden atau singgah di  blog kami.



Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...