Assalamualaikum semua teman-teman. Hari ni di dapur kak Mai masak simple-simple je...Paprik Ayam Sempoi (tak pedas sesuai untuk anak-anak kecil) dan Sotong Goreng Tepung (permintaan angah sebab dah lama tak makan sotong)
Bahan-bahan:
- 2 keping dada ayam (potong dadu)
- 1 labu bawang besar (belah 6)
- 2 ulas bawang putih (hiris)
- 1 biji tomato ( belah 6)
- 3-4 helai daun limau purut.
- 1 batang serai (diketuk)
- 5 batang kacang panjang (potong panjang)
- 1 batang lobak (potong ikut suka)
- 1/2 biji capsicum (potong dadu)
- 4 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos cili
- Minyak untuk menumis.
Caranya:
- Cuci daging ayam dan toskan. Gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan ayam dan biarkan kecut sebentar.
- Masukkan lobak, kacang panjang, daun limau, serai dan gaul rata. Tambahkan sedikit air.
- Tambahkan ke semua sos. Jika kurang pekat tambahkan campuran air dan sedikit tepung jagung.
- Masukkan casicum dan tomato. Kacau rata hingga sayur lembut. Angkat dan bolehlah dihidangkan.
- Taburkan dengan daun bawang dan daun ketumbar (jika suka) ketika menghidang.
Paprik ayam ni sekali hadap dah tamat. Sedap dimakan ketika hidangan masih panas. Selamat mencuba ye....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan