Memang sedap betul kek nie…rugi kalau tak cuba.
Bahan-bahanA.Kek:
- 250gm butter
- 370gm gula perang
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 biji telur gred A
- 320 gm tepung gandum
- 1 cmt baking soda
- 1 cmt baking powder
- 100gm serbuk koko (larutkan dalam 280ml air panas dan jadikan pes coklat)
- 150ml UHT whipping cream
- 300gm coklat masakan dicincang.
- Panaskan cream secara double boiler.
- Masukkan coklat dan kacau hingga rata.
- Sejukkan coklat hingga pekat sebelum digunakan.
Bahan 1(Putar hingga lembut)
- 250gm philadelphia cream cheese.
- 2 sudu teh nescafe (bancuh dengan sedikit air)
- 60gm gula icing.
- 400gm fresh cream
- Campurkan bahan 1 & 2 .
- Kacau hingga sebati.
- Alas loyang bulat 10” dan panaskan oven 180C.
- Pukul butter, gula, dan vanilla hingga kembang dan masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
- Ayak tepung,baking powder dan baking soda. Masukkan ke dalam adunan butter bersama pes coklat dan gaul hingga rata.
- Masukkan dalam loyang dan bakar 45 hingga 1 jam.
- Sejukkan kek dan potong kepada tiga bahagian.
- Masukkan (B) dan (C) dalam piping bag yang berasingan.
- Picitkan (B) bermula dari tengah dan buat seperti lingkaran ubat nyamuk.
- Selangkan dengan (C) dan ulang untuk lapisan seterusnya.
- Di luar kek, creamkan kek dengan baki filling cream cheese dan hiaslah ikut suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan