Bahan:
Sup/air rebusan:
- 1 ekor ayam
- Air secukupnya
- 1 in hirisan halia
- 4 ulas bawang putih dihiris
- 1 labu bawang besar dihiris (bawang kecil lagi bagus tapi saya ni malas guna je bwg besar)
- sup bunjut
- sedikit rempah tumis (bunga lawang, cengkih, pelaga dan kayu manis)
- garam secukup rasa
- daun bawang dan daun sup
- sedikit maggi secukup rasa/kiub ayam.
Cara:
- Rebus ayam dengan air secukupnya bersama sup bunjut.
- Bila mendidih tumiskan rempah tumis, bawang dan halia dalam kuali lain.
- Masukkan bahan tumis ke dalam sup/rebusan. Biarkan sebentar dan masukkan garam dan secukup rasa.
- Angkat ayam dan perap bersama sos tiram.
- Air rebusan diambil separuh untuk masak nasi pula.
Nasi:
- 6 cawan beras
- 2 mangkuk/1200 ml air rebusan ayam (ikut beras
Cara:
Cuci beras dan masukkan air rebusan ayam tadi . Masak seperti biasa.
Sos kicap hitam
Bahan:
- segenggam cili api
- 2 ulas bawang putih
- kicap manis
Sos Cili Merah:
Bahan:
- 4 biji cili segar merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 in halia.
- air perahan limau
Cara:
- Kisar kedua-dua cili secara berasingan.
- Masakkan sebentar atas api perlahan.
- Sedia dihidangkan.
- Goreng ayam yang telah diperap sebentar.
- Potong atau hiris ayam yang telah digoreng.
Hiasan:
- daun salad
- hirisan tomato
Selamat menjamu selera……
Tiada ulasan:
Catat Ulasan