Halaman Utama

Iklan

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGIKUT BLOG KAK MAI

Jom cuci mata layan selera

Jom Masak Slideshow: DARI’s trip to Bangi was created with TripAdvisor TripWow!

Selasa, 8 November 2011

Kek lapis Cappucino

Kek nie saja2 buat untuk makan-makan pagi raya Aidil Adha.  Buatnye pun pagi raya tu sebab hari sebelumnye tu pulang ke kampung sebab ada saudara meninggal.  Raya nie tak masak2 pun sebab tak berkesempatan.  Rendang dan lemang pun dari kampung. Sebab tulah ambil kesempatan buat kek nie untuk anak-anak.
Kek Raya Aidil Adha 011
    
Bahan A:
2 cawan planta
2 cawan gula kastor
3 cawan tepung
1 camt vanilla
1 camt baking powder
6 biji telur
Bahan B:
1/2 cawan serbuk koko
Bahan C (hiasan):
Krim putar
Emalco Cappucino
Blueberry filling (ikut suka)
Cara:
Putar gula dengan majerin hingga putih.  Masukkan telur satu persatu. Putar hingga kembang.  Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit.  Masukkan vanilla.  Putar sebentar.  Bahagikan adunan kepada dua bahagian.  Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko.  Tuangkan dalam loyang yang telah dialas. Bakar 170 C selama 20 – 25 minit.
Kek Raya Aidil Adha 001
Keluarkan dan sejukkan kek. Putar krim dan campurkan emalco cappucino.  Paipkan krim putar atas lapisan pertama hingga rata kemudian lapiskan dengan lapisan kek kedua. Kek Raya Aidil Adha 002 Kemudian hias kek ikut suka.
Kek Raya Aidil Adha 005Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Kalender dapur kak My

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...