Bahan-bahan
220 gram tepung gandum (kak mai agak2 jer)
200 gram fresh milk (kak mai guna santan)
200 gram air
1 biji telur
1 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Sedikit serbuk pati ayam (jika nak)
Sedikit serbuk pati ayam (jika nak)
sedikit kunyit serbuk
Acuan roti jala
Cara Membuatnya:
- Masukkan susu atau santan, air , telur dan garam dan sebahagian tepung gandum dalam blender.
- Blend dan masukkan lagi tepung sehingga membentuk pusaran sebesar duit 20 sen bila dibuka perlahan2 penutup blender.
- Jika masih cair tabahkan tepung.
- Tapis dan masukkan dlm acuan roti jala. kak mai guna botol mata tiga.
- Panaskan kuali dan sapu minyak/butter menmenggunakan daun pandan yang diikat
- Tebarlah ikut suka dan angkat bila adunan di bahagian atas sudah bertukar warna lebih cerah.
- Kemudian jala lagi .
- Lipat atau gulung roti jala yang sudah masak tadi dengan kemas.
- Ulang sehingga adunan habis.
2 ulasan:
sedapnya..
He he he dua2 hari menjala habis semuanya.
Catat Ulasan