.
Membuat inti kelapa:Bahan-bahan:
1/2 kelapa parut (putih je atau kelapa inti)
1/2 buku gula melaka ( dipotong kecil)
1 helai daun pandan
3 ulas durian (jika suka)
sedikit air
Caranya:
- Masukkan sedikit air dalam kuali.
- Masukkan gula melaka dan gula pasir beserta daun pandan.
- Biarkan gula larut dan sedikit pekat.
- Masukkan kelapa dan isi durian. Kacau hingga sebati.
- Jika kering masukkan sedikit air. Kacau selalu ye...
- Angkat dan sejukkan sebelum digunakan sebagai inti kuih koci, pau atau kuih ketayap@ kuih dadar.
inti kelapa
Kuih dadar.Bahan:
Inti kelapa secukupnya.
2 cawan tepung gandum
500 ml air daun pandan
2 biji telur
sedikit garam.
sedikit minyak
sehelai daun pandan (disimpul)
Cara:
- Masukkan telur, air pandan, tepung gandum dan sedikit garam dalam blender.
- Blend hingga pusar sebesar duit 20 sen.
- Jika pusarannya besar sangat tambahkan sedikit tepung lagi dan sebaliknya jika kecil sngat....tambahkan sedikit air.
- Lenser kuali (non-stick) dengan sedikit minyak menggunakan simpulan daun pandan.
- Ambil sesenduk kecil adunan dan dadar dalam kuali.
- Angkat dan letakkan sedikit inti kelapa dan gulung membentuk kuih dadar.
- Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan