
- 1 bungkus makaroni 250gm Udang (buang kulit)
- 2 sudu besar rempah kari ikan
- 2 biji cili merah (dihiris)
- garam secukup rasa
- sedikit sos tomato
- sedikit sos tiram
- Daun bawang (potong panjang)
- Daun Origano / daun kari(jika suka)
- Sedikit minyak untuk tumis
Bahan B (kisar)
- 6 ulas bawang putih
- 2 labu bawang besar
- sedikit kunyit hidup
Caranya:
- Rebus makaroni dengan sedikit minyak dan toskan.
- Campurkan Bahan B dengan rempah kari ikan.
- Panaskan kuali dan tumiskannya.
- Bila pecah minyak masukkan udang, cili merah, sos tiram, sos tomato dan garam.
- Kacau-kacau sebentar dan masukkan makaroni.Gaul dalam kuali tu… hingga rempah tumis sebati dengan makaroni.
- Kemudian masukkan daun bawang. Jika suka taburkan dengan daun origano (macam buat pizza) sebelum diangkat….pasti menambah selera dengan aroma daun origano tu….cubalah. Selalu buat makaroni berempah ni sebab anak-anak suka sangat makan.
Nota: Keluarga saya besar biasanya sebungkus tu memang cukup2 untuk kami sekeluarga (10 orang makan) Jika keluarga tak ramai kurangkanlah kuantitinya nanti membazirlah pula. Bahan-bahan lain seperti sotong, kerang dsb boleh ditambah ikut suka. Lagi banyak bahan lagi sedap. Ok selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan