Bahan-bahan ( 8-10 biji ramekin sederhana/16-18 biji ramekin kecil)
- 2 cawan dark chocolate yg dicincang
- 250gm butter
- 4 biji telur
- 6 sudu besar gula halus (kalau tak mau manis kurangkan ye)
- 6 sudu besar tepung gandum (ayak dulu ye)
- 2 sudu besar serbuk koko
- Secubit garam (sikit je ye kalau guna majerin tak perlu garam)
- Panaskan oven pada 160 celcius.
- Cairkan coklat dgn butter secara double boiler.
- Masukkan serbuk Koko. Gaul sebati dan ketepikan.
- Pukul telur dengan gula selama 3 minit.
- Campurkan dengan adunan coklat.
- Masukkan tepung dan garam.
- Kacau perlahan hingga sebati.
- Tuangkan dalam bekas ramekin yg dah digriskan. Boleh griskan ramekin dengan mentega dan gula halus.
- Masukkan ramekin dalam freezer selama 5 minit. Keluarkan dan masukkan dalam oven selama 11 minit.
- Adunan tidak boleh dibakar lebih dari 15 minit.
- Keluarkan dan biarkan selama 3 minit. Keluarkan dari ramekin dan hidangkan.
Boleh dihidangkan dengan fresh cream atau aiscream.........
Tiada ulasan:
Catat Ulasan