RESEPI KEK CHEESE MELELEH
Bahan2 :
200gram cream cheese tak kisah guna TATURA
CHEESE/PHILADHEPIA CHEESE
300ml susu segar@susu cair
100gram mentega @ marjerin
100gram tepung gandum
100gram gual halus
4 biji telur saiz A
1st esen vanila
1st jus lemon (x bubuh pun xper)
cara2nya :
1. masukkan susu segar dalam periuk. masukkan cream cheese
sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand wisk. masukkan pula
marjerin, kacau lagi sehingga cair, padamkan api dan ketepikan.
2.asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur
bersama gula halus sehingga menjadi meringue. - meringue ialah adunan putih
telur dan gula betul2 ringan (ia x jatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. didalam bekas lain yang lebih besar, pukul kuning telur
hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika... ayakkan
tepung sedikit semi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -
kacau menggunakan hand wisk dengan perlahan
4. akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan
esen vanila/jus lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga
menggunakan hand wisk tapi gaul dgn perlahan2)
5. masukkan adunan kek di dalam acuan. pastikan oven sudah
dipanaskan sebelum membakar kek.
6. bakar pada suhu 150'c guna api ATAS BAWAH selama 1 jam @
sehingga btul2 masak dan meggunakan kaedah bain marie (loyang kek diletakkan di
atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
7. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja
8. biarkan kek didalam loyang nmpk lekang barulah senang
dikeluarkan dan dptlah tepi2 kek yg licin gitu... .
9. simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimakan time keknya
sejuk.
Resepi cream cheese cair meleleh
250gram cream cheese
120gram susu pekat manis
50ml UHT Whipping Cream (Anchor)
*mix semua bahan diatas hingga sebati, adunan ini mmg cair
untuk hiasan :
1 buku (250gram) cheddar cheese, diparut
cara penyediaan :
1. kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2
keping, tuangkan cream cheese diatas kepingan pertama, lapiskan dengan kek,
tuang semua baki cream cheese tadi.
2.paruttkan cheddar cheese diatas kek.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan