Kenali jenis tepung
Sumber: www.utusan.com
Hari ni bercadang nak buatkan anak biskut untuk dibawa pulang asrama esok. Menyelongkar di dapur. Terjumpalah tepung rose merah yang dibeli tapi masih belum diguna lagi. Sayang juga tepung tu kalau tidak diguna pasti tamat tarikh luputnya. Apa guna tepung nie ye. Saya menerjah mr google. Sumber ni saya copy dari Utusan.com.Linknya di sini. Harap dapat membantu juga kawan-kawan untuk mengenali beberapa jenis tepung dan kegunaannya.
1. Tepung serbaguna (all
purpose flour)
Tepung serbaguna sesuai
untuk membuat pelbagai jenis kuih-muih, roti, pastri ,kek atau biskut. Tepung
jenis ini mudah didapati di pasaran. Jenama yang biasa terdapat di pasaran
adalah seperti cap sauh dan kunci. Tepung ini adalah tepung protein sederhana
dan kandungan proteinnya adalah 9-10.5 peratus.
2. Tepung Protein Tinggi
Tepung ini merupakan
tepung putih yang berasal dari gandum dengan kadar protein tinggi. Ia juga
dikenali sebagai tepung roti dan ia amat sesuai untuk membuat roti dan
produk-produk pastri. Kandungan proteinnya lebih tinggi dari tepung serba guna
iaitu 12.6 - 13.6 peratus. Gluten yang terhasil apabila tepung ini diuli
memberi kekenyalan kepada roti. Sebab itulah ia sesuai untuk digunakan dalam
pembuatan roti.
3. Tepung Kek
Ia juga dikenali sebagai
tepung superfine atau tepung halus. Tepung ini jenis rendah protein dan sesuai
untuk membuat pelbagai jenis kek dan pastri. Kandungan glutennya yang amat
rendah akan memberi tekstur lembut dan halus pada kek dan pastri yang anda
buat.
4. Tepung Ros Merah (Red
Rose Flour)
Ia merupakan jenama
tepung ini. Jika anda mengunjungi kedai-kedai pastri, tepung ini banyak dijual dalam
plastik yang telah dipaket semula. Tepung ini mengandungi sedikit tepung jagung
dan bahan perangup biskut. Oleh itu ia sangat sesuai untuk membuat pelbagai
jenis biskut.
5. Tepung Naik sendiri
(Self Rising Flour)
Tepung ini adalah sejenis
tepung kek dan ia telah mengandungi serbuk penaik dan soda bikarbonat. Jika
anda menggunakan tepung ini untuk membuat kek, anda tidak perlulah menambah
serbuk penaik dalam resipi itu kerana bahan penaik di dalamnya sudah cukup
untuk menaikkan kek.
Lain-lain jenis tepung
yang ada dijual dipasaran dan biasa kita gunakan adalah tepung jagung, tepung
kastad, tepung ubi, tepung beras, tepung pulut, tepung susu dan lain-lain yang
digunakan dalam makanan.Anda perlu memahami
jenis-jenis tepung dan fungsinya dalam makanan. Oleh itu, pastikan anda
menggunakan tepung yang betul agar hasil juadah yang anda buat dapat memuaskan
hati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan